Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2017 05:18 - 18 Основни термина в кибер-сигурността
Автор: user725 Категория: Технологии   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.11.2017 05:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1.  Antispyware Software
Aнти-шпионски софтуер се използва при откриването, блокиране и / или премахване на шпионски опити.
Spyware е вид софтуер, който има за цел да събере вашата лична информация, без вашето разрешение. Той има способността да поеме контрола на вашия компютър напълно! Информацията, която събира след това се изпраща към трети страни без вашето съгласие. Има 4 основни различни видове шпионски софтуер:  
  • мониторинг на системата
  • троянски коне
  • рекламен софтуер
  • и проследяване на бисквитките.
Spyware се използва главно за проследяване на движенията на потребителя онлайн и сервиране досадни и опасни изскачащи реклами. Аnti-Spyware програми : SUPERAntiSpyware , Spyware Doctor ,  Double Anti-Spy , Spybot , Spyware Blaster,  

2.  Antivirus Software  
Антивирусният софтуер е компютърен софтуер, използван за предотвратяване, откриване и премахване на зловреден софтуер. image Antivirus защитава компютъра от голям брой заплахи, като ransomware, руткитове, троянски коне, шпионски софтуер, фишинг атаки или ботнет. Препоръчително е всeки потребител да има инсталиран антивирусен софтуер на компютъра.    

3.  Cyber-Attack
Кибератака се класифицира като тип офанзивни действия, използвани от кибер престъпниците да разположът злонамерен код във вашата система с цел кражба, подправяне, унищожаване или каквато и да е облага от това действие. image Кибер-атаките могат да се насочват навсякъде. По всяко време. Към Индивидуалните потребители, компютърни мрежи, информационни системи, ИТ инфраструктурата , Летища , АЕЦ централи и други . Най-голямата кибер атака в света е дело на 16-годишен от Лондон. 16-годишният ученик е бил арестуван във Великобритания за кибер атака, за която специалистите твърдят, че е „най-голямата хакерска атака на всички времена". Младежът е хакнал холандската анти-спам група Spamhaus.  

4.  Drive-by download
Пробив по изтегляне това ще рече следното: Или казано иначе потвърждавате да се свалят и инсталират програми ( файлове ) , без да сте прочели какво пише в лицензионното съгласие. (пример: изтегляния, които извършват монтажа на неизвестни или фалшиви изпълними програми, ActiveX компонент, или Java аплет)

Как можете да се заразите:
 
Като се изтеглят файлове , когато посещавате уебсайт, когато четете имейл или чрез кликване върху измамно изскачащ прозорец. Този тип злонамерени файлове за изтегляне обикновено се възползват  от  браузъра, или операционната система, която е остаряла или има дупки  в сигурността 

5. Exploit
Това е парче от софтуер, или набор от команди, който се възползва от грешка, бъг или уязвимост, за злонамерени цели. Експлойта може да предизвика смущения в поведението на компютърен софтуер , хардуер  
Как можете да се заразите:   Чрез използването на експлойти, кибер-престъпниците могат да получат контрол над компютъра.   След това, те могат да направят почти това, което те искат.   Един от начините да се предпазите от експлойт е да поддържате вашия софтуер актуализиран по всяко време. И да вземате всички основни мерки за сигурност.  

6. Keylogging 

Keylogging е метод, който кибер-престъпниците използват за записване натисканията на клавишите от  клавиатурата, за да получат поверителна информация за вас.image Разбира се, че това се прави скрито,от вас  така че да не знаете че ви наблюдават, докато въвеждате пароли, адреси и други секретни данни на клавиатурата си.           Как можете да се заразите:  Keyloggers обикновено се използват с лоши намерения, да крадат пароли или информация за кредитни карти. Въпреки че много анти-шпионски приложения могат да открият някои софтуерни кийлогъри, няма решение, което може да претендира, че е 100% ефективно срещу този вид заплаха.
 
7. Malvertising
Кибер престъпниците инжектират злонамерен  софтуер зареден код в онлайн рекламни мрежи или законни уебсайтове, които след това да заразят вашите системи, чрез щракване, пренасочване или когато се изтеглят. image   Тъй като онлайн рекламите са управлявани от онлайн рекламни мрежи, дори и легитимен сайт може да бъде домакин на заразени уеб банери.  
Как можете да се заразите: 

Кибер престъпниците използват изскачащи реклами, които  изтеглят допълнителни приложения за изтегляне на софтуер или друг вид файлове , уеб джаджи , скрити вложени фреймове, злонамерени банери, както и приложения на трети страни за да достави на потребителя зловреден софтуер.  

8.  Malware
"Malware" е общ термин, използван за обозначаване на цяла категория злонамерени или натрапчив софтуер, включително компютърниimage вируси, червеи, троянски коне, ransomware, шпионски софтуер, рекламен софтуер, Scareware и други вредни програми.    Malware се характеризира със своите злонамерени действия , защото той действа крадешком за да открадне информацията или да шпионира компютъра Ви за дълго време, без ваше знание.   
Как можете да се заразите:  
Malware обикновено се разпространява чрез изпълним код, скриптове, активно съдържание, както и друг софтуер. image Основната заплаха е че този малуер  идва като преоблечен  или вграден в не-злонамерени файлове, като .jpeg, .mpeg, .exe, .gif, .mp3 и много, много други файлови разширения.  

9.   Patching   
Patching е процес на актуализиране на софтуера на различна, по-нова версия. Това е "малка актуализация" която освобождава  производителя на софтуера, за да коригират грешки в съществуващите програми. image Понякога пач-ът може да бъде разработен от самостоятелни програмисти , който нямат нико общо с фирмата производител на конкретният софтуер. Предимно се отнася до функции и използваемост, но  може също така да включва функции за сигурност. Пачването е от съществено значение за вашата сигурност, тъй като предотвратява кибер престъпниците да използват 0-day атаки във вашата система .  

10. Phishing
Фишинг е друг метод, който кибер-престъпниците използват, за да се придобиечувствителна информация като потребителски имена, пароли и информация за кредитни карти. image Phishing е техника от социалния инженеринг , използваща се за да заблудят потребителите, и да се възползва от потребителите.   Как можете да се заразите:
Чрези фишинг имейли може да изглежда, че легитимно идва от вашата банка, и може да ви подмами да въвеждате вашите данни на фалшив сайт.  Ако използвате онлайн банкиране , преди да започнете да въвеждате вашите данни се уверете че това действително е сайта-а на вашата банка както и че адреса на банката ви използва криптиране а именно: httpS:// точно това s ви подсказва че връзката с вашата банка е криптирана , и че може да сте спокоини при въвеждането на чувствителна информация. Фишингът може да се извършва чрез:
  • Електронна поща , 
  • Мигновени съобщения приложения като (Skype, Viber , ICQ ,) или 
  • Социални медийни публикации като ( Facebook, Twitter, LinkedIn , MySpace )
11. Ransomware
Ransomware е форма на зловреден код, който по същество прави следното , криптира вашата компютърна система - вашите файлове , докато взискателни откуп.   Този вид зловреден софтуер прави следото на вашия компютър :
  • Криптиране на файлове на твърдия диск image
или
  • заключването на системата и показване на съобщения, които Ви изнудват да плащате на зловреден софтуер на създателя за премахване на ограниченията и да си възвърне достъпа до компютъра си, обикновено чрез крипто-ключ. 
Лошата новина е, че създателя на зловредния софтуер знае ключа.  
Как можете да се заразите:  
Ransomware обикновено се разпространява като нормален Компютърният червей  Особенното за този вид заплаха е че ако заразеният компютър е във мрежа свързан с други компютри и другите използват някакъв ресурс от заразеният въпрос на време и останалите машини да се заразят с този вид заплаха.   Шансовете Ви за спасяване на данните ви са много малки, освен ако не сте готови да платите откупа. За това препоръчва ме Ви да си правите поне 2 бекъпа на файловете като единият да бъде съхраняван на тех.носител (външен хард или флашка) или директно да се съхранява в облачна услуга (Google Drive , OneDrive ) и други.
 
12. Social engineering
 image Социалното инженерство е един от най-често използваните методи за кибер хакерство, която изисква не малко технология. Тя разчита на психологическата манипулация да убеди жертвите да извършва определени действия или разкрива поверителна информация.    Как можем да бъдем компрометирани:   В този случай, кибер престъпниците използват лъжи, персонификация, трикове, подкупи, изнудване и заплахи  да атакуват информационните системи. Phishing е също форма на социалното инженерство.  

13. Spam
Всички ние знаем, че спамът е направен от тези досадни, нежелани imageимейли, които затрупват нашата поща. Но през последните години, спамът се е разпространил към:
  • мигновени съобщения 
  • приложения , 
  • текстови съобщения, 
  • блогове, форуми, 
  • търсачки за споделяне на файлове и 
  • социалните медии.
Как можете да се заразите:  
Самият спам може да не изглежда много опасен, но той понякога носи зловреден софтуерразпространява вирусичервеи и други видове заплахи, като напримерфинансова кражба, кражба на самоличност, данни и кражба на интелектуална собственост,  и измами .  

14. Trojan (Троянски кон)
Троянски кон е вид зловреден софтуер, който се прикрива като нормален файл илипрограма, за да ви подмами да изтеглите и инсталирате друг зловреден софтуерimage   Троянеца може да направи много опасни неща на вашата система, като да даде на кибер-престъпниците неразрешен, отдалечен достъп до заразения компютър. След като това стане, кибер-престъпниците могат да крадат данни. Троянеца дава достъп на атакувация да прави промени като:
  • инсталиране на по-зловреден софтуер
  • модифицира файлове,
  • следи вашата дейност (екран гледане, Keylogging и т.н.)
  • използвате компютъра в ботнет
  • кодиране на вашите файлове, като в случай на ransomware
  • форматирате вашите дискове,
  • унищожаване на цялото съдържание на вашето устройство, и т.н.
  Как можете да се заразите:  
Има много начини, по които може да се заразите с троянец.
  • чрез имейл или прикачени файлове
  • софтуер или сваляне на музика
  • необезопасени мигновени съобщения
  • форми, които трябва да бъдат попълнени
  15. URL or web content filtering  
URL или уеб филтриране това е  технология ( софтуер ) , който ви предпазва от достъп до неподходящи сайтове или съдържание. image Филтър на софтуера проверява произхода или съдържанието на уеб страница с набор от правила, предоставени от фирма или лице, което е инсталирало URL филтър. Ако уеб страницата е в черния списък или маркирана като заразна, той ще откаже достъп до този сайт, блокирайки потенциална кибер-атака. Пример за такъв софтуер е : AdBlock+   

16. Virus (Computer Virus)
Компютърният вирус е вид зловреден софтуер. Способен да се размножава и разпространява към други компютри и файлове с данни.image Вирусите се разпространяват към други компютри, като се свързват с различни програми и изпълняват код, когато се постави началото на едно от тези заразени програми. Вирусите са подли , така че те могат да се разпространят чрез скриптови файлове, документи и уязвимости , уеб приложения image Вирусите  могат да бъдат използвани, за да:
  • крадат информация, 
  • да навредят на вашите компютри, 
  • да запишат вашите действия чрез прихващане на клавишите от клавиатурата -Keylogging , 
  • създаване на ботнет,
  • спам на вашите контакти, 
  • да откраднат парите ви, 
  • показване политически или хумористични съобщения на вашия екран.
Как можете да се заразите:  
Вирусите се инсталират без вашето съгласие, защото кибер престъпниците използват социално инженерство и използват софтуерни бъгове в слабите места, за да получат достъп до вашите компютърни ресурси.   Вирусите могат да пребивават в изпълними файлове (.exe или .com файлове), във файлове с данни (документи на Microsoft Word или PDF файлове), или в сектора за начално зареждане на вашия твърд диск. Или като комбинация от всяко от тях. И най-лошото е, че някои вируси са полиморфни, което означава, че вирусът все още няма части, които остават идентични между инфекциите, което го прави много трудно да се открие директно с антивирусно решение.  

17. Vulnerability
Уязвимост в сигурността на киберпространството е слабост, която позволява на атакуващия да подкопае защити сигурността на данните на вашата система. image   Появява се уязвимост в пресечната точка на три елемента:
  1. Податливост на системата или недостатък (пример:вашия Java софтуер не е актуализиран, за най-новата версия - изглежда доста невинно, нали?)
  2. Хакер с достъп до пукнатината (пример: кликнете върху зловреден софтуер-инфектирани рекламен банер, който доставя изтегляне на вашия компютър)
  3. И нападателя има възможност да използва пропуска (пример: сега кибер-престъпник има начин , чрез които да извършва злонамерени деиствия над вашата система).  
Уязвимостта е само предлог, че кибер-престъпник може да се възползва, от нея за да започне атака на вашата система. Той все още се нуждае от правилните инструменти за това, но те идват в голямо предлагане в интернет и те са евтини или безплатни . Начинът, по който да се защитите срещу уязвимости е да поддържате вашия софтуер актуализиран по всяко време, както и да имате софтуер който ви предупреждава за остарял софтуер и защитава от заплахи в интернет пространството. 

18. Zero-Day virus
Сега, вече знаете какво е Уязвимост, така че ще бъде много лесно да разберете какво е "вирус нула-Day" (0-day virus). Нулева Ден вируси се появяват, когато кибер престъпниците да открият  пукнатини в част от софтуера (например в Adobe Air или в наскоро откритият Adobe Flash ). image Те използват тази уязвимост, в стартирането на атака,  така че потребителите да не могат да се защитават срещу такъв вид атаки, в продължение на две прости причини:
  1. Те експлоатират уязвимостта като стартират от нея неизвестен досега компютърен вирус или друг зловреден софтуер.
  2. Антивирусните програми разчитат на подписи за идентифициране на зловреден софтуер, но подписването на този нов вид зловреден софтуер или вирус не е в тяхната база данни, защото това е нова и не е била изследвана.
  Ето защо антивирусен софтуер не е ефективен срещу нулев Ден вируси, както и че защо имате нужда от допълнителни решения, и постоянното актуализиране на софтуера за да се предпазите от напреднали атаки като тези.


Тагове:   computer,   virus,   security,   cyber-security,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: user725
Категория: Технологии
Прочетен: 2657
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930